Eldon Street consultation

As part of the Eldon Street High Street Heritage Action Zone (HAZ) we're asking you to share your stories about Eldon Street, and tell us what you would like to see for Eldon Street in the future.

The consultation has now been extended until the end of May 2021, so you've got a few more weeks to send us your thoughts.

You can take part in our community consultation about Eldon Street High Street HAZ.

Download our activity sheets below:

Or complete the Eldon Street quiz through time online!

Follow Barnsley Museums on twitter or Barnsley Museums on Facebook for more details.

Send us your feedback

E-mail a photo of your completed activity sheets to EldonStreetHAZ@barnsley.gov.uk or post them back to us at

Barnsley Council, Eldon Street Heritage Action Zone,
Corporate Mailroom,
PO Box 634,
Barnsley,
S70 9GG

Competition time

The competitions have now closed. 

Winners will be notified by phone or email by 17 May 2021.

History Hunt and quiz through time answers

History Hunt answers

Question 1: What is the lady to the left of Henry Harvey holding in her hand?

Answer: A painters’ palette

Question 2: How many business use this building today?

Answer: Five (correct in March 2021)

Question 3: Can you spot the YPB initials anywhere?

Answer: Yes – above the door

Question 4: What year did shops start trading here?

Answer: 1891 (written on a plaque in the pavement)

Question 5: How many faces does the clock have?

Answer: Three (one facing each way along Eldon Street, and one facing the road)

Question 6: How many times does the chequerboard pattern appear?

Answer: Three

Question 7: How many lions can you spot guarding the former Queens Hotel?

Answer: Three

Question 8: How many windows overlooking Eldon Street?

Answer: 12 (the others overlook the Victorian Arcade)

Question 9: What business uses the building now?

Answer: Globe Holidays

Question 10: What year was the building built?

Answer: 1910 (carved in stone at the top of the building)

Eldon Street quiz through time answers

Question 1: What year did the station open on Eldon Street?

Answer: 1850 

Question 2: Which of these acts were not performed at Charles Adams’ circus on Eldon Street in the 1870s?

Answer: Performing elephants. Charles Adam’s circus had stables for up to 30 horses, and many of the acts performed on horseback, alongside clowns and acrobats.

Question 3: Can you list some of the many uses of the Barnsley Mechanics Institute and Public Hall (now The Civic) which opened on Eldon Street in 1877?

Answer: School of art, museum, public library, concert hall, reading rooms, cinema, shops

Question 4: Benjamin Harral, jeweller and clockmaker, opened his Eldon Street shop in 1898. What gift was given to every couple buying wedding rings?

Answer: An engraved bread knife 

Question 5: What joined in the Peace Day parade along Eldon Street in 1919?

Answer: A military tank 

Question 6: What type of photography was Warner Gothard famous for?

Answer: Portraits and postcards. With his siblings, working from their studio on Eldon Street, he pioneered the ‘montage’ postcard which became very popular in the early 20th century. In his later career he also worked as a royal photographer.   

Question 7: What year did the Gaumont Cinema reopen on Eldon Street?

Answer: 1956 

Question 8: A. Porter and Sons department store (now Lesley Francis) traded on Eldon Street from the 1890s until the late 1930s. What was A. Porter’s first name?

Answer: Ann. Ann Porter set up business with her sons after her husband’s death.  

Question 9: Which famous DJs used to play at Dolly’s on Eldon Street?

Answer: Stephanie Hirst

Question 10: What year did Library @ the Lightbox, on the corner of Eldon Street and Kendray Street, open?

Answer: 2019

Find out more

For more information please e-mail us at EldonStreetHAZ@barnsley.gov.uk